ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ/ΔΗΣY ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ

Το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσεν πως εξεκίνησε διαδικασίες πειθαρχικής έρευνας έναντι καθηγητή γυμνασίου, με αφορμή τη δημοσίευση έργων τέχνης στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook, που προκαλούν, κατά την άποψη του Υπουργείου, «προσβολή του δημοσίου αισθήματος.»

Πρόκειται για πίνακες δημιουργίας του ίδιου του καθηγητή, που απεικονίζουν, μεταξύ άλλων, τον Χριστό να κρατά σιάλι ποδοσφαιρικής ομάδας, τον Γρίβα σε μορφή γκραφίτι στο οποίο κατουρά ένας περαστικός, τζαι ένα άγνωστο άτομο που φαίνεται να αυτοκτόνησε παρακολουθώντας τον Αναστασιάδη στην τηλεόραση.

Που μιαν οπτική γωνία, η στάση του Υπουργείου ξεπερνά τα όρια κατανόησης. Καταρχάς, πως μπορούν αναρτήσεις σε προσωπικό Facebook προφίλ να εκληφθούν ως δημόσιες — πόσο μάλλον σαν προσβλητικές στο «δημόσιο αίσθημα»; Το προσωπικό μου προφίλ εν ακριβώς τούτο: προσωπικό. Εν για εμένα τζαι για τους φίλους τζαι γνωστούς μου. Πόθεν ως τα πόθεν οι αναρτήσεις που κάμνω τζειαμέ να χαρακτηριστούν ως δημόσιες, ειδικά που τη στιγμή που εν είμαι δημόσιο ή πολιτικό πρόσωπο;

Κατά δεύτερο, με ποιο δικαίωμα Υπουργείο, τζαι πιο γενικά η πολιτεία, μπαίνει στο προσωπικό Facebook προφίλ πολίτη της επειδή ο κάθε άλφα τζαι βήτα ήβρεν το προφίλ προσβλητικό; Πιο συγκεκριμένα: με ποιο δικαίωμα μπαίνει η πολιτεία τζαι τσεκκάρει τί αναρτήσεις κάμνω στο προφίλ μου επειδή ο κάθε αρχιεπίσκοπος έκρινε πως τούτες οι αναρτήσεις εν προσβλητικές;

Τρίτο τζαι κυριόττερο: με ποιο δικαίωμα η πολιτεία φέρει άποψη, την οποία απειλεί τζει’ όλας ότι ε να επιβάλει με το να  κινηθεί έναντι του προσώπου μου, για το τί είδους τέχνη εν εντάξει να δημιουργώ στον ελεύθερο μου χρόνο — τέχνη την οποία εν μοιράζουμαι καν δημόσια, αλλά μόνο με τους φίλους τζαι γνωστούς μου στο προσωπικό μου προφίλ online;

Σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, σε ένα καθεστώς που σέβεται τον άνθρωπο τζαι τις ελευθερίες του, η πολιτεία εν έσιει κανένα δικαίωμα να κινηθεί με τους τρόπους τους οποίους εκινήθηκε η κυβέρνηση ΔΗΣΥ. Εν που τούντην οπτική γωνία που οι πράξεις της κυβέρνησης ξεπερνούν τα όρια κατανόησης. Ξεπερνούν τα επειδή τούτες εν πράξεις που χαρακτηρίζουν δικτατορίες, όι δημοκρατίες. Εν σε δικτατορίες που η πολιτεία κινείται έναντι ατόμων που κριτικάρουν, π.χ. μέσω της τέχνης, τους  πολιτικούς του καθεστώς τζαι τους συνέταιρους τους (τον πρόεδρο, τον Γρίβα, την εκκλησία — η οποία, όπως ξέρουμε, έσιει το Υπουργέιο Παιδείας στη τσέπη της).

Φυσικά, που την οπτική γωνία της πολιτικής κυβέρνησης/ΔΗΣΥ, το τί έγινε ήταν άκρως αναμενόμενο. Η καταπάτηση δικαιωμάτων εν βασική πολιτική της κυβέρνησης ΔΗΣΥ, όπως τζαι οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης με διακτατορικές τάσεις. Βλέπε:

Τεκμήριο 1. Εν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που εκαταπάτησε το δικαίωμα των πολιτών της να έρτουν στο τόπο τους μες τη μέση μιας πανδημίας. Αν είσιες εγκλωβιστεί σε ξένο τόπο χωρίς πρόσβαση σε δουλειά, στέγαση, ιατρική περίθαλψη κτλ, πρόβλημα σου.

Τεκμήριο 2. Εν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που εκαταπάτησε το δικαίωμα των Τ/Κ πολιτών της να περάσουν τα οδοφράγματα για να μπορέσουν να έρτουν στις δουλειές τους στις ελεύθερες περιοχές — πάλε σε κατάσταση πανδημίας, που πολύς κόσμος εδυσκολεύκετουν να τα φκάλει πέρα. Αν τούτο εσήμαινε πως έπρεπε να τζοιμάσε στο αυτοκίνητο σου στις ελεύθερες περιόχες για να μπορείς να πάεις δουλειά, πρόβλημα σου.

Τεκμήριο 3. Εν η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ που επούλησε διαβατήρια στον κάθε εγκληματία για να έχουν να τρων τα μεγάλο-δικηγορικά τζαι οι λογιστικοί οίκοι που στελεχώνουν τα στελέχη της κυβέρνησης. Αν ήθελες να φέρεις άποψη για τη μετατροπή του τόπου σου σε διεθνές κέντρο απατεωνιάς, αν ήθελες να σ’ ερωτούσαν αν είσαι εντάξει με το να πουλούν κυπριακά διαβατήρια στους συντρόφους του Μπιν Λάντεν, πρόβλημα σου.

Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της δίωξης του εκπαιδευτικού-καλλιτέχνη, Παρασκευή 18/9, 2μμ-3μμ στο Υπουργείο Παιδείας.

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές των αρθρογράφων.

Ο Ρατζίβ Χαράγκη είναι υποψήφιος PhD στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο rajivhurhangee [at] gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s