ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΗ Η ΥΠΟΥΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ Κ. ΓΙΟΛΙΤΗ

Έρευνα του Reuters το 2012 αποκάλυψε ότι η πολυεθνική εταιρία Starbucks εν είσιεν πληρώσει εταιρικό φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο τα προηγούμενα 3 χρόνια, παρόλο που οι πωλήσεις της στη Βρετανία είχαν ξεπεράσει το $1 δισεκατομμύριο.

Η ίδια έρευνα έδειξε πως, σε διάστημα 14 χρόνων, το Starbucks επλήρωσε μόνο 0.3% των συνολικών εσόδων της, τα οποία είχαν ξεπεράσει τα $3 δισεκατομμύρια, σε εταιρικό φόρο.

Τέθκοιου είδους περιστατικά φοροδιαφυγής ένεν μεμονωμένα, τόσο για το Starbucks – το οποίο το 2017 επλήρωσε 2.8% σε εταιρικό φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο πάνω σε κέρδος $200 εκατομμυρίων – όσο τζαι για πολλές άλλες πολυεθνικές.

Το πρόβλημα εν μείζων. Ομάδα ερευνητών που τα πανεπιστήμια του Berkeley τζαι της Κοπεγχάγης υπολογίζουν ότι 40% των συνολικών κερδών των πολυεθνικών – ποσοστό που το 2017 εξεπέρασε τα $700 δισεκατομμύρια – εν τυγχάνουν σωστής φορολόγησης, κυρίως λόγο μεταφοράς κερδών σε φορολογικούς παράδεισους.

Τούντου είδους η φοροδιαφυγή γίνεται στα πλαίσια νόμιμων διαδικασιών. Το να την φέρουν εις πέρας εν βασική απασχόληση δικηγορικών γραφείων που ανήκουν στη διεθνή βιομηχανία φορολογικού δικαίου – γραφεία όπως τζείνο που η κ. Έμιλυ Γιολίτη εβοήθησε να ιδρυθούν.

Σαν Επικεφαλής του Διεθνούς τμήματος Εποπτείας τζαι Φορολογίας του γραφείου της, δουλειά της κ. Γιολίτης ήταν να συμβουλεύκει τους πελάτες της, μεταξύ των οποίων εν η διεθνής τράπεζα Credit Suisse τζαι η πολυεθνική εταιρία bet365, πως να αξιοποιήσουν διεθνές φορολογικές τζαι εποπτικές συνθήκες για το συμφέρον τους.

Με τούντο τρόπο, έκαμε καριέρα η κ. Γιολίτη υπερασπίζοντας τα συμφέροντα εταιριών που κάθε άλλο παρά το κοινό συμφέρων έχουν σαν προτεραιότητα τους.

Με ποια λογική τότε, τοποθετείται τωρά σε ένα που τα πιο ψηλά τζαι σημαντικά αξιώματα της δημόσιας υπηρεσίας, άμα η καριέρα της όι μόνο εν είσιε ίχνος δημόσιας προσφοράς, αλλά τζαι ενδεχομένως να εσυνέβαλε σε ενέργειες πολυεθνικών που έρκουνται σε αντίθεση με το δημόσιο συμφέρον;

Η κατάσταση ένεν ιδανική. Υπάρχει λόγος που εν αφήνουμε εταιρίες να αυτό-επιτηρούνται, τζαι που έχουμε νομικούς τζαι εποπτικούς θεσμούς να τις ελέγχουν. Πώς ε να γίνεται τωρά τούτος ο θεσμικός έλεγχος, αφού για θκιο δεκαετίες, η κ. Γιολίτη εφίλεφκε τζαι εξυπηρετούσε τα άτομα τζαι τα συμφέροντα που τωρά ε ναν αρμοδιότητα της – μέσω προώθησης νομοθετικών μέτρων που εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον – να κοντρολάρει;

Αξίζει να σημηωθεί ότι υπήρξεν ήδη θέμα ασυμβίβαστου για την κ. Γιολίτη στην ΑΗΚ λόγο του νομικού έργου της, που οδήγησε στην παραίτηση της. Το ασυμβίβαστο όπως φαίνεται συνεχίζεται.

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές των αρθρογράφων.

Ο Ρατζίβ Χαράγκη είναι υποψήφιος PhD στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο rajivhurhangee [at] gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s