ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

Λειτουργοί της  Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες (UNHCR) εκατέγγειλαν σήμερα σε συνάντηση της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής ότι τουλάχιστον τρία ανήλικα αγόρια στο κέντρο φιλοξενίας στην Πουρνάρα φέρονται να εδεχτήκαν σεξουαλική παρενόχληση.

Ο κ. Αηλιώτης του UNHCR εξήγησε στην Επιτροπή ότι, σε επίσκεψη του στην Πουρνάρα στις 15 του Μάη, παιδιά στο κέντρο εδηλώσαν ότι διάφοροι ενήλικες τους αγγίζουν την ώρα που περιμένουν για φαΐ, ή τραβούν τους την κουρτίνα του μπάνιου για να τους δουν γυμνούς.

Ένεν ξεκάθαρο που τα σχόλια του κ. Αηλιώτη αν τούτοι οι ενήλικες εν λειτουργοί ή φιλοξενούμενοι του κέντρου.

Σε ρεπορτάζ του ο Φιλελεύθερος, που φαίνεται να ήταν παρών στη συνάντηση της Επιτροπής, γράφει πως οι διάφοροι παρευρισκόμενοι έμειναν «άναυδοι» μετά τις δηλώσεις των λειτουργών του UNHCR. Μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν τζαι ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, ο οποίος για μήνες τώρα αδυνατεί να βάλει τέρμα στην ανθρωπιστική κρίση στην Πουρνάρα – παρά τη σειρά καταγγελιών για την παράνομη κατακράτηση ατόμων στο κέντρο, ή για την καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των φιλοξενούμενων.

Ο Φιλελεύθερος εν αναφέρει αν κάποιος που τούτους τους παρευρισκόμενους, που φαίνεται να τους εσυγγίνισε το γεγονός ότι ανήλικοι στην Πουρνάρα πιθανόν να ήταν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, ερώτησε το κ. Νουρή γιατί το Υπουργείο τζαι η κυβέρνηση του μαθαίνει για τούντες καταγγελίες σήμερα, πάνω που ένα μηνά μετά που εγίναν στον UNHCR. Ή μήπως εγνώριζε ο κ. Νουρής ότι ενδεχομένως να υπάρχουν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης στην Πουρνάρα που τον Μάη, τζαι επροτίμησε να μεν τα γνωστοποιήσει επειδή ήξερε πως ε να ήταν εξευτελιστικά για το Υπουργείο του τζαι τον ΔΗΣΥ;

Άλλο βασικό ερώτημα εν γιατί έπρεπε να μάθουμε που το UNHCR για τις καταγγελίες τούτες, άμα εν δουλειά του Υπουργείου του κ. Νουρή να εξασφαλίζει την ευημερία των ατόμων που κατακρατεί στην Πουρνάρα. Εν ιδιαίτερα μείζων το θέμα τούτο, μιας τζαι ο κ. Αηλιώτης είπεν πως οι ανήλικοι που εκάμαν τις καταγγελίες σε τζείνον ανέφεραν ότι εν υπήρχε κάποιος λειτουργός στο κέντρο με τον οποίο θα εμπορούσαν να συζητήσουν το θέμα. Αν δεν εγίνετουν η επίσκεψη που το UNHCR δηλαδή, εν θα εγίνουνταν τούτες οι καταγγελίες; Ε να εσυνεχίζαν τα μωρά τούτα να δέχουνται σεξουαλική βία επειδή το Υπουργείο του κ. Νουρή εν εκατάφερε να κάμει τη δουλειά του τζαι να εξασφαλίσει την σωματική ακεραιότητα τους;

Παραμένει το ερώτημα, τί έκαμεν ο κ. Νουρής τζαι η κυβέρνηση που τις 15 του Μάη ως σήμερα για τούντους ανήλικους. Εδιερευνηθήκαν οι καταγγελίες; Αν ναι, τί ήταν το πόρισμα; Αν όι, γιατί οί;

Οι δηλώσεις του ιδίου του κ. Νουρή στην Επιτροπή σήμερα εν φαίνεται να δείχνουν ότι οι ανήλικοι που ήταν στην Πουρνάρα τους τελευταίους  μήνες εμεταφερθήκαν αλλού. Ενδεχομένως δηλαδή τα μωρά τούτα να συνεχίζουν να συγκατικούν με τα άτομα που τα κακοποιούν.

Αν ισχύει τούτο, η αδράνεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπό την προστασία της οποίας βρίσκονται τούντα παιδιά, εν εγκληματική.

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές των αρθρογράφων.

Ο Ρατζίβ Χαράγκη είναι υποψήφιος PhD στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο rajivhurhangee [at] gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s