ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Τον Μάρτη του 2019, ο τότε Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, εσυμφώνησε με τον αρχιεπίσκοπο να προβεί η εκκλησία της Κύπρου στο κτίσιμο φοιτητικών εστίων στη Λεμεσό για το δημόσιο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Πρόκειται για έργο 290 δωματιών, εκ των οποίων περίπου 200, προβλέπεται να ενοικιάζονται μέχρι €250 το καθένα, με την ιδεά ότι τούτο ε να τα κάμει προσβάσιμα σε φοιτητές με οικονομικές δυσκολίες.

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το ποσό του έργου ανέρχεται στα €12,5 εκατομμύρια.

Διάφορα ΜΜΕ επαίνεσαν την «μεγαλοψυχία» του αρχιεπισκόπου. Για «ανέγερση φοιτητικών εστιών που θα στεγάσουν άπορους φοιτητές,» μιλά ο Φιλελεύθερος – αμελώντας να μας πει, αφού οι φοιτητές ε ναν άποροι, πως ακριβώς θα καταβάλλουν το μηνιαίο ενοίκιο. «ΤΕΠΑΚ και Αρχιεπισκοπή δίνουν στέγη σε 200 φοιτητές», γράφει το Sigmalive, αφήνωντας το έτσι να εννοηθεί ότι τούτοι οι φοιτητές ήταν να μείνουν άλλως πως άστεγοι.

Εν το ήβρε ανησυχυτικό κανένα ΜΜΕ ότι το Υπουργείο Παιδείας, τζιαι η παρούσα κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, εμεταβιβάσαν μια που τες βασικές ευθύνες του κράτους, αυτής της στέγασης απόρων φοιτητών δημόσιου εκπαιδευτηρίου, στα σιέρκα ιδωτικού οργανισμού – εκκλησίας. Φαίνεται ότι η φιλελεύθερη κυβέρνηση του ΔΗΣΥ αγνοεί βασικές αρχές της ίδιας της της φιλοσοφίας, αφού μια που τούτες εν ότι η εκκλησία / θρησκεία εν έσιει κανένα ρόλο τζαι θέση στις δουλειές του κράτους.

Γιατί εν ανησυχυτική τούτη η μεταβίβαση κρατικής ευθύνης στην αρχιεπισκοπή; Εν γνωστή η παρουσία τζαι επιρροή της εκκλησίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Που το δημοτικό ως το λύκειο – δηλαδή από τα 6 μέχρι τα 18 τους – οι μαθητές που φοιτούν στα σχολεία του νησιού υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, σε: πρωινές προσευχές, αγιασμούς, εκκλησιασμούς, θείες κοινωνίες, εξομολογήσεις. Τα μαθήματα τους γίνουνται σε χώρους γεμάτους με εικόνες αγίων. Τζαι μαθαίνουν, άμεσα, μέσω του μαθήματος των θρησκευτικών, τζαι έμμεσα, μέσω της χριστιανικής κουλτούρας που κυριαρχεί στο άτυπο πρόγραμμα του σχολείου, ότι ο ορθόδοξος χριστιανισμός εν βασικό στοιχείο της ελληνικής τους ταυτότητας – στοιχείο το οποίο η παρουσία στο νησί του μη-Έλληνα Τουρκοκύπριου / μετανάστη / πρόσφυγα, απειλεί.

Με τούντους τρόπους, η εκκλησία όι μόνο διαιωνίζει τον χριστινανικό-ελληνικό εθνικισμό στα σχολεία, αλλά ταυτόχρονα καταπατά το δικαίωμα κάθε μαθητή να έσιει πρόσβαση τζαι έτσι να επωφεληθεί που μια μη-δογματική παιδεία, μια παιδεία που εκτιμά τζαι καλλιεργεί την ανεκτικότητα, τον σεβασμό προς το διαφορετικό, τζαι την κριτική σκέψη – ποιότητες που εν κρίσιμες για την λειτουργικότητα μιας δημοκρατικής κοινωνίας.

O βαθμός που επηρεάζει η εκκλησία το εκπαιδυετικό μας σύστημα εν ανήκουστος μεταξύ μη-θεοκρατικών κρατών. Αντικρούει κάθε αρχή του φιλελευθερισμού τζαι της κοσμικότητας.

Γιατί συνεχίζει τότε να έσιει τόσην επιρροή η εκκλησια στην εκπαίδευση; Γιατί συνεχίζει το Υπουργείο Παιδείας να αφήνει την αρχιεπισκοπή να κάμνει κουμάντο στα σχολεία, τα οποία εν η δουλειά του να επιβλέπει;

Επειδή, άμα σου διά €12,5 εκατομμύρια η αρχιεπισκοπή για να κάμεις έργα τα οποία η κυβέρνηση τζαι το κόμμα σου ε να διαφημίζουν για να συνάξουν ψήφους, τότε ξεπουλάς τζαι κράτος τζαι φιλελευθερισμό τζαι ξεκινάς την σχολική χρονιά με αγιασμούς.

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές των αρθρογράφων.

Ο Ρατζίβ Χαράγκη είναι υποψήφιος PhD στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο rajivhurhangee [at] gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s