Ε να μας φκαλει τζαι πελλους

Ο Άριστος Μιχαηλίδης γράφει στον Φιλελεύθερο ότι ο βανδαλισμός του τζαμιού στη Λεμεσό αποτελεί «μεμονωμένο» περιστατικό ρατσισμού κατά των μουσουλμάνων στην Κύπρο. Αν θέλεις να παραπονεθείς, πάει να πει πως μοιράζεσαι τη «σχιζοφρένεια» της κατοχικής Τουρκίας. Είτε τούτο, που σ’ αυτή την περίπτωση είσαι πελλός, είτε είσαι τουρκόφιλος.

Κατά τον Άριστο, το σύνθημα που γράφτηκε στο τζαμί «IMMIGRANTS, ISLAM NOT WELCOME», εν εκφράζει τον Ελληνισμό του νησιού. Ο Ελληνισμός παραμένει δεχτικός, ανεχτικός, προοδευτικός. Τούτοι «οι αγγλομαθείς» που εγράψαν το σύνθημα εξάλλου «μπορεί να μην είναι καν Έλληνες.»

Δαμε ο Άριστος πολύ πιθανόν αριστεύει. Οι καλαμαράες πόθεν ως τα πόθεν να γυρίζουν τη Λεμεσό να γράφουν συνθήματα κατά των μεταναστών; Αφου τζαι οι ίδιοι μετανάστες ένει.

Μας ενημερώνει ο Άριστος ότι «υπάρχουν μαρτυρίες που μιλούν για δύο αλλοδαπούς που θεαθήκαν να απομακρύνονται από το σημείο.» Δαμέ χαλά μας τα ο Άριστος. Το ότι «θεαθήκαν» θκυο αλλοδαποί τί πάει να πει; Ότι στη περιοχή εβρίσκουνταν θκυο άτομα που κάποιος εσυγκόψεν σαν… τί ακριβώς; Σαν λίο πολλά σκουρόχρωμους; Σαν Ασιάτες; Άκουσεν τους ίσως να μιλούν σε άλλη γλώσσα; Τζαι εσυμπέρανε τούτος ο κάποιος ότι οι συγκεκριμένοι ένεν Κυπραίοι; Επειδή αλίμονο να είσαι κυπραίος τζαι να μεν είσαι άσπρος, ή να μεν μιλάς ελληνικά. Εν αδιανόητο.

Ομολογουμένως ο Άριστος έσιει ταλέντο στο να βρίσκει τρόπους να φταιξει τον ξένο. Τούντη φορά όμως έφυεν του λίο. Επειδή τζαι αλλοδαποί να ήταν τούτοι που «θεαθήκαν» που τον παραβρισκόμενο Κυπραίο (ο οποίος είμαστε φυσικά βέβαιοι πως εν έσιει ρατσιστικές αντιλήψεις) ήταν να παν να γράψουν αντι-μεταναστατικό σύνθημα οι αλλοδαποί;

Οσο για ρατσισμό κατά των μουσουλμάνων στο νησί, που ο Άριστος βρίσκει μεμονωμένο περιστατικο, τί να πω; Ίσως ο Άριστος να συχνάζει σε υπέρ-προοδευτικούς κύκλους στους οποίους οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας τζαι οι μουσουλμάνοι της Κύπρου γενικότερα (υπήκοοι, μετανάστες, πρόσφυγες) να τυγχάνουν εκτίμησης τζαι σεβασμού. Ισως γι’ αυτό να νομίζει ο Άριστος ότι ο Κυπραίος πολίτης εν δεχτικός. Είτε τούτο, είτε θεωρεί πως εν αξίζει να πάρει κανένας σοβαρά τα παράπονα των μη-χριστιανών. Στο κάτω κάτω, εν τούτοι που στέκουνται εμπόδιο στην διατήρηση του Ελληνισμού στην Κυπρου.

Οι απόψεις που διατυπώνονται είναι προσωπικές των αρθρογράφων.

Ο Ρατζίβ Χαράγκη είναι υποψήφιος PhD στη φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Pittsburgh. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί του στο rajivhurhangee [at] gmail.com.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s